onsdag 2 april 2014

Mina Tips för din Bikini Fitness Posering, Del 2.

Bilder från allas våran favorit-site: http://www.muscle.se

Skulle någon av tjejerna som jag använt här till att illustrera med vilja att jag tar bort dem så är det bara att kommentera här på bloggen!!

BIKINI FITNESS
Posering  för IFBB
(ej IFBB Pro, ska inte blandas ihop)


Sido-pose (vänster sida mot domarna):

Från regelverket:
Quarter turn right: competitors will perform the first quarter turn to the right. They will stand left side to the judges, with upper body slightly turned toward the judges and face looking at the judges. Left hand resting on the left hip, feet placed freely but not together.

Alltså: Du snurrar åt ditt höger, medsols, ett kvarts varv. Du hamnar då med din vänstra sida mot domarna. Du vänder överkroppen något mot domarna och tittar på dem. Du ska ha din vänstra hand på höften och du får ha dina fötter hur du vill, bara inte ihop.

Det är alltså den handen som är närmast domarna som du ska ha på höften, enligt reglerna. Många väljer att ha den bakre handen på höften eller ingen hand alls. Vilket alltså inte är korrekt enligt IFBB reglerna.


Som med front-posen finns det en hel del varianter av även denna pose. Den vanligaste är att sätta i tån på främre foten och spänna den skinkan, samt svanka naturligtvis. Det ger en snygg siluett av rumpa, lår och hela vägen ner till vaden. 

Beroende på hur smal din midja är från sidan så kan du välja att antingen visa sidan, eller vrida upp något för att istället visa linjerna på magen. Jag har lite bredare midja från sidan, så jag vrider gärna upp lite till för att istället visa magen. Vrid dock inte upp så mycket att det börjar se ut som en front pose. Det är fortfarande sidan som ska visas upp. Inklusive rumpans siluett och övergång till baksida lår.

Tänk på att inte täcka över din midja med handen, om du nu inte medvetet vill dölja något. Utan placera den hellre längre ner och bak. Jag brukar sätta tummen mot ryggraden. Då vet jag att den är tillräckligt långt bak. Det går även att använda knuten näve, men det kan ge ett hårt intryck. Så välj med omsorg.


Personligen tycker jag att det är snyggt om man kan skymta den bakre axeln något, utan att det för den skull ser ut som att man pressar den framåt. Därför gillar jag inte när håret hamnar på framsidan av axeln och täcker den. Men det är helt upp till dig hur du vill göra.


Fötternas position är som sagt valfri, så länge du inte står med dem ihop. Även vilket ben du väljer att lägga tyngden på är valfritt. Du kanske har riktigt snygga vader som du vill visa upp. Och då kan detta vara ett ypperligt tillfälle. Här i ligger själva tjusningen med Bikini Fitness-posering. Den öppnar upp för så många möjligheter att visa upp sin bästa sida och göra hela sitt framträdande så personligt och karismatiskt man bara kan. Några fler exempel på hur sido-posen kan se ut följer nedan i beskrivningen av höger sido-pose.

Sido-posen åt andra hållet (högra sidan mot domarna) är naturligtvis en spegling av denna med vänster sida mot domarna. Däremellan gör du självklart Bak-posen. Men jag lägger ändå in högra sidans beskrivning i detta inlägg, då de är så lika.

Sido-pose (höger sida mot domarna):

Från regelverket:
Quarter turn right: competitors will do the next quarter turn to the right and will stand their right side to the judges, with upper body slightly turned toward the judges and face looking at the judges. Right hand resting on the right hip, feet placed freely but not together.

Alltså: Efter att du gjort bak-posen så vrider du dig åt höger, medsols, ett kvarts varv. Även här gäller det att handen som är närmast domarna, det vill säga höger hand, vilar på höften. Du får placera dina fötter hur du vill, bara de inte står ihop. Och du vrider upp överkroppen lite granna mot domarna och tittar självklart på dem hela tiden.

Ingen annan i publiken, än domarna, spelar någon roll egentligen. Så fort du får order om ett kvartsvarv från speakern så ska du hitta ögonkontakten med domarna igen. För det är ett Big No-No att vända på huvudet i bak-posen. Det ingår i din poseringsträning att även få till övergångarna snyggt. Så som jag beskrev i Del 1.

Men nu tillbaka till vår kära sidopose och lite små tips kring den.

Det gäller att du har övat din posering även utan spegel, gärna med videokamera. Så du kan träffa helt rätt på bara känslan av hur kroppen står. Så du varken blir framåtlutad eller bakåtlutad. Och här kommer det lilla kruxet när det gäller all posering.

Det du ser i spegeln, är inte vad domarna ser från den position de sitter i. Utan du måste justera din posering i förhållande till deras ögonhöjd. Och eftersom detta även skiljer sig från tävling till tävling så är det viktigt att du kollar in scenen och domarnas placering i förhållande till den så fort du kan. Så du får möjlighet att tweeka din posering innan det är dags att gå upp.

Detta blev väldigt tydligt på den scen som användes vid Battle of Scandinavia 2014. Den var väldigt mycket högre än vad vi är vana vid i Sverige. Även om den var klart av normalhöjd om man jämför med scener i Europa.

Det är som sagt inget tvång med vilket ben du har tyngden på och heller inte att ett ben måste vara böjt eller bara ha tån i. Du väljer själv det som gör att din kropp ser allra bäst ut.


Även belysning skiljer från scen till scen. Därför kan en färg som ser väldigt bra ut på en, se jätteblek ut eller alldeles för mörk på nästa. De allra flesta scener har ”Krysset”, markerat på golvet. Ibland tyvärr bara med ett stort spikhuvud, men ofta ett tejpat kryss. Krysset är den punkt på scenen där belysning och därmed hur domarna ser dig, är som bäst.

Så när du poserar försök hålla dig nära krysset och i alla fall aldrig in i skuggan där belysningen inte faller. Om du kommer för långt fram på scenen så kanske dina ben faller i skugga, eller för långt ut på kanten så försvinner hela du i mörkret. På många scener har de snällt nog dragit en linje utmed hela biten där belysningen är som bäst. Alltså den ”line” speakern pratar om när du ska fram på kvartsvändningar.


Det var nog vad jag hade runt sido-poseringarna. Stay-tuned för nästa del. (Följ länken nedan) Som handlar om den älskade och hatade, ”rump”-posen ;D

Till Del 3:
http://fitnessannelie.blogspot.se/2014/04/mina-tips-for-din-bikini-fitness_3.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar